Kruh iz krušne peči

Krušna peč je bila nekoč ponos vsake kmetije, saj se je ob njej vsak večer zbrala cela družina. Še posebej veselo je bilo, ko je iz peči zadišalo po sveže pečenem kruhu, ki ga je skrbno pripravila gospodinja.

Danes je precej drugače, saj se kruh v krušni peči pripravlja le redko kje. Prav zato smo toliko bolj veseli, da tradicijo ohranjamo in jo delimo z vsemi ljubitelji dobre ter zdrave hrane. Na naši kmetiji tako vsak konec tedna že zelo zgodaj diši po ravnokar pečenem kruhu. V krušni peči pečemo predvsem bel in mešani rženi kruh, ajdov, polnozrnat pirin ter črni pšenični kruh.  Naš kruh je pripravljen na naraven način iz moke, vode, soli, kvasa in olja, brez vseh primesi in dodatkov, ki se sicer uporabljajo v pekarski industriji. 

Ponudba kruha je danes sicer zelo velika, vendar se domačega kmečkega hlebca kruha vsak zelo razveseli, saj se spomin vrača v otroštvo. Hlebčki, majhni in topli, ravnokar vzeti iz krušne peči, so bili včasih največje darilo za otroke.

Kruh je naša najbolj izvirna dobrota, v kateri so vtkane spretnost rok, ljubezen in znanje, ki izvira iz bogate dediščine. Ohranimo jo in s kruhom ravnajmo spoštljivo. Naj tudi danes kljub izobilju ponudbe velja star slovenski rek: »Če kruhek pade ti na tla, poberi in poljubi ga!«